9 интересни факта около генетичните болести

Има ли генетични заболявания или това е само поредното оправдание на хората да намерят отговор за необяснимите неща в живота. Могат ли генетичните болести да бъдат лекувани и още редица теми се въртят в главите на всеки от нас.

Реалност е, че наследствеността си казва тежката дума, а гените заложени у всеки от нас, рано или късно намират излаз за своята проява. Всичко това не са празни приказки, нито поредните изследвания над“опитни мишлета“, а множество факти, които сами по себе си говорят.

Не е тайна и, че генетичното заболяване може да бъде разбрано в началото на бременността и да не е в присъда до живот.

Днес съвременната медицина отхвърля няколко генетични заболявания, които подлежат на лечения и напълно разполагат с терапия, която да ги поддържа. Сред тях има над 30 такива наследствени заболявания.

Не по-малко будещ интерес е и факта, че науката е разгадала тайните на 8000 типа генетични заболявания, които са заложени в 5% от новородените.

Интересни са и данните от изследвания направени при над 4000 бебета с генетични болести, които ако не са проследени ще се раждат всяка година, а оцеляването им е въпрос на свръх сила.

Полезно е и да се знае, че 80% от рядко срещаните болести, се дължат на дефекти заложени в гените.

Само с едно направено изследване могат да се доловят 400 заболявания от генетичен род. Това става, чрез ДНК анализ за наследствени болести. Само 4 капки кръв са нужни, за да бъде установена диагнозата, а резултатите стават ясни до няколко дни.

И България разполага с модерна апаратура и лекари, които работят с модерни техники за генетика. Изследвания все още са твърде скъпи за средностатистическият човек, но възможностите и надеждата за покачване на качеството, намаляване на стойността им и да се покриват с една част от здравната каса се очакват в бъдеще.

Според специалистите диагностицирането на генетично заболяване в начален стадии от бременността предлага на бъдещите родители повече шансове за по-спокойно бъдеще.

С ранен биохимичен скрининг още преди 13-тата седмици от бременността, може да се долови аномалия и да се вземе решение до каква степен застрашава зародиша. Така могат да бъдат предотвратени появите на заболявания като това на Даун и други. У нас новородените преди няколко години са изследвани само за 2 типа генетични заболявания, а от 2010 г. насам масовите изследвания се правят за уточняване на над 20 вида вродени и генетични болести.